Kinderspeelplaatsen
In het bewustzijn dat vele (stads)kinderen steeds minder ruimte krijgen om de natuur te ervaren als een ruime speelplaats waar je op eigen ontdekkingstocht kan gaan, besloot ik ook hier mijn creativiteit en beroepservaring uit Duitsland in te zetten. Volgende doelstellingen streef ik hierbij na:
  • 1.het creĆ«eren van ruimte voor spel en ontspanning i.s.m. de opdrachtgever
  • 2.de garantie op veiligheid en netheid
  • 3.ontplooiingsmogelijkheden aangepast aan de leeftijdscategorie
  • 4.het harmonisch inplanten in de bestaande omgeving
  • 5.kostenbewustzijn bij bouw en onderhoud

Speelplaatsen horen op verschillende locaties aanwezig te zijn en verschillende instanties/opdrachtgevers kunnen ruimte maken voor speelplaatsen in het groen:

Speelplaatsen per woonwijken en schoolomgeving

Een spelaanbod voor verschillende leeftijdscategorieën in de directe woonomgeving voor dagdagelijks gebruik kenmerken deze speelplaatsen. Voor de kleinsten (3-6 j.) is er voornamelijk zand, een wipdier, een kleine speelhut met eventueel kinderglijbaan. Voor de ouderen (6-10 j.) bieden ze klimtoestellen, schommels en glijbanen vaak in combinatie met elkaar. En voor de ouderen en tieners (10-17 j.) gelden ze als trefpunt met tafeltennis en aanbod aan balspelen en skate...

Speelmogelijkheden op stadspleinen

Stadspleinen gelden vaak als centraal punt maar geven zelden de kans tot spel en ontmoeting binnen de stad. Hier mist men een groen eiland waardoor meer leven in het centrum van de stad komt.

Waterspeelplaatsen

Uit kronkelende waterbuizen sproeit het water van het ene waterbassin in het andere... gestuurd door sluizen, ventielen,etc. Hier gaan kinderen op ontdekkingstocht met water! Deze speelplaatsen komen het best tot stand aan waterrecreatiegebieden, zee en dijk.

Bos-natuur-speelplaatsen

Het ontdekken van de natuur als speelruimte en de creativiteit die deze omgeving met zich meebrengt staan hier op de voorgrond! Zo komen kinderen in contact met de natuur, bouwen met verzamelde stokken fantasierijke constructies, nesten, e.d..Schommels, klimtoestellen en wippen zijn in natuurlijk materiaal gebouwd en worden perfect in de groene omgeving opgenomen.

Ruimte voor de jeugd

Speelruimte voor de jeugd wordt naast een trefpunt vooral een plaats waar trendsporten zoals streetball, beachvolley, skaten, free-climbing maar ook petanque kan worden uitgeoefend. Ze worden vaak op andere tijdstippen als de kinderspeelplaatsen bezocht (late namiddag en avond). Ontmoetingsplaatsen voor de jeugd worden niet graag ingeplant wegens lawaaihinder, toch kunnen ze in de nabijheid van een plaatselijk jeugdhuis onder de nodige sociale controle perfect functioneren.

Het kan ook anders:

Speeltuin Destelbergen

Speelplaats Basisschool Laarne

Ontmoetingsplaats aan jeugdhuis

Ontwerp particuliere speeltoren

Detail uitvoering speelplaatselementen

Kunststof voetbalplein Edugo Oostakker